Aloitussivu  •  Kartanon esittely  •  Ratsuhevosgalleria  •  Toiminta  •  Foorumi

Esperite v. Bloom  "Sipsi"

Esperite v. Bloom
trakehninhevonen, 162 cm
tamma, punaruunikko (Ee/Aa)
s. 06.02.2017, 8-vuotias

Vaativa B, 160 cm
esteratsu, kilpailukäytössä

Ei vielä sijoituksia tai meriittejä

VH19-000-0000 / PKK0000, Omistaja: Amanda Sokka (VRL-08682), Kasvattaja: Gestüt Bloomstrand  
Jälkeläiset (0)

Sipsi ei ole tarjolla ulkopuoliseen jalostuskäyttöön.

"Sprite ei tulisi koskaan sopimaan suomalaisten suuhun. Osa tulisi lausumaan sen juuri niin kuin se kirjoitetaan, osa saisi sen kuulostamaan ketsupin tursottamiselta vajaasta purkista. Mielikuva halvasta limonadista johti ajatukset muihin roskaruokiin, aina irtokarkkien kautta pizzoihin. Esperite - Sprite - Sipsi. Logiikka oli pettämätön, niin myös Amandan taipumus hassunhauskoihin lempinimiin. Sipsi kuuluisi selvästi samaan kastiin Ankan kanssa. "
– Amanda Sokka, Sipsin omistaja 01/02/2019

Sipsi on hevonen, jonka sielunelämää on vaikea ymmärtää. Useimman hevosharrastajan diagnoosi on tamma, sillä fyysistä vikaa punaruunikosta ei ole sen elinvuosien aikana löydetty. Sipsi elää vahvasti tunteidensa mukaan, joten päivästä riippuen se saattaa olla mutkaton ja hyväkäytöksinen, tai vaihtoehtoisesti kuin myrskynmerkki ja vastustella kaikkea. Päivän agendan saa nopeasti selville Sipsin ilmeestä, sillä teeskentelijä se ei ole: tarhan portille lompsiessaan ruunikko on korvat joko rehellisesti hörössä tai niskassa.

Kuten kaikki naiset, myös Sipsi on houkuteltavissa yhteistyöhön (tai edes sen kaltaiseen) herkuilla. Pala tai kaksi porkkanaa taskussa on vakiovaruste punaruunikon kanssa toimiessa, jolloin vihanneksen voi työntää happaman tamman suuhun sen käyttäessä hampaitaan häikäilemättä mielipiteensä esittämiseen. Palkinto voi olla paikallaan myös silloin, kun Sipsi on tyytyväinen olotilaansa ja jättää elävät olennot rauhaan kiukkuiselta näykkimiseltä. Punaruunikon kanssa kannattaa olla erityisen varovainen tammoja kohdattaessa, sillä se ei siedä muita naisia, ja siksi Sipsi myös tarhataan tallin ruunien kanssa.

Pieneksi hevoseksi Sipsillä on erityisen lennokkaat ja hienot askellajit. Se on ratsuna laadukas, mutta äärimmäisen herkkä. Tammalla on tapana näyttää selkeästi, useimmiten pukittamalla, mikäli ratsastaja on esimerkiksi kova käsistään, puristaa liikaa pohkeilla tai heiluu holtittomasti. Esteillä Sipsi on kuumahko ja huono kestämään virheitä - tamma tarvitsee paljon ratsastajan tukea, tai muuten se kieltää varmasti. Säpäkkyys näkyy myös siinä, ettei tamma tykkää puomien alas ottamisesta: ratsastajalta vaaditaan sekä tasapainoa että kylmäpäisyyttä saada kiukustunut Sipsi taas keskittymään suoritukseen. Punainen rusetti hännässä kilpailutilanteissa on ehdoton. Sitten kun kemiat ratsukolla kohtaavat, on Sipsi voitokas estehevonen, joka loistaa erityisesti uusintaradoilla.

Historia

Kun Isabella Sokka totesi ääneen, ettei Auburnissa ole tarpeeksi tammoja estevarsojen jalostukseen, Amanda Sokka pyöräytti silmiään ja tuhahti. Kuka nyt estepainoitteisia varsoja haluaisi edes ostaa?

Pyöriessään sängyssään unettomana yönä, oli kouluratsastukselle elämänsä pyhittäneen Amandan hyväksyttävä ajatus siitä, että Auburnin jalostussuunnitelma kaipasi monipuolisuutta. Vaikka hän henkilökohtaisesti ei arvostanut estehevosia, olisi bisneksen kannalta valitettava tosiasia, että laajempi lajipainotustarjonta toisi myös uusia ostajia. Auburnin oli siis vastattava asiakkaiden tarpeisiin, ja samalla Amanda tajusi sen, että hänellä olisi vielä ennen Isabellan hankintoja mahdollisuus vaikuttaa hevosvalintoihin.

Amanda otti yhteyttä vanhaan työnantajaansa, Gestüt Bloomstrandin omistajaan Frank Saueriin. Arvokkuudestaan ja laadukkaista kouluhevosistaan tunnetulla miehellä oli suhteita ympäri Saksaa, joten Amandan tarkoitus oli saada Frank etsimään Saksasta Auburniin mahdollisimman kyvykäs estehevonen. Amanda tiesi myös sen, että Frankin silmällä ja asiantuntemuksella hevonen ei voisi olla stereotyyppinen puomeista kuumuva ja päätään ärsyttävästi viskova estejuhta, vaan ehkä jopa miellyttävästi liikkuva ja kouluratsastuksessakin pärjäävä moderni kilpahevonen.

Frank Sauerilla oli Amandalle varsin yllättävä tarjous: oli nimittäin totta, että mies oli elämänsä aikana kasvattanut satojen kouluvarsojen lisäksi vain kaksi estehevosta, joista toinen sattui olemaan Amandan ratsuttama, ja oikean ostajan sattuessa kohdalle myös myynnissä. Amanda muisti Spriteksi kutsutun punaruunikon tamman hyvin, sillä sen satulaan totuttaminen oli ollut yksi perijättären ensimmäisistä työtehtävistä Saksassa. Silloin tammalla oli vielä edessä kilpailu-ura Frankin tyttären Nina Sauerin kanssa, joka oli ihastunut palavasti saksalaiseen esteratsastajaan ja päättänyt itsekin siirtyä kouluaitojen sisäpuolelta estekentille. Frank oli tehnyt niin kuin kunnon isän kuuluukin: tukenut tytärtään, kasvattanut tälle oman kilpurin ja laittanut kädet ristiin toivoakseen, että Nina vielä joku päivä ymmärtää palata oikean lajin pariin.

Niin oli käynytkin, ja nyt 8-vuotias Sprite oli vailla ratsastajaa. Amanda ei ollut tarvinnut miettimisaikaa ja toista puhelua päättääkseen, ostaisiko punaruunikon tamman Auburniin. Kyseessä oli kuitenkin hänen itsensä jo vuosia sitten hyväksi toteama kilpahevonen, jonka historia oli kokonaan tiedossa ja joka sattui olemaan maailman parhaan kouluratsastajan kasvattama. Voisiko estehevoselta enempää vaatia?

Sukutaulu
Emälinja: Evermaya (EVM) - Ellington (EVM) - Ellismay (EVM)
isä Ragcrow (EVM)
trak, rt, 168 cm
ii Dante (EVM)
trak, prn, 165 cm
iii Eierlikör (EVM)
iie Dessert (EVM)
ie Ruth v. Einhorn (EVM)
trak, rt, 163 cm
iei Speaksoft xx (EVM)
iee Ramona (EVM)
emä Evermaya (EVM)
trak, rn, 166 cm
ei Jareer (EVM)
ox, rt, 162 cm
eii Bassil ox (EVM)
eie Sajiyya ox (EVM)
ee Ellington (EVM)
trak, m, 164 cm
eei Picadilly (EVM)
eee Ellismay (EVM)

Hoito-ohjeet
Sipsin päiväkirja
Vuokraaja: -

Ruokintaohjeet

Tarhaus
Tarhaa Riepun ja Lefan kanssa. Päälle toppaloimi, kuivatukseen voi käyttää villaloimea.

Varustekaappi
Sipsin varusteet ovat väriltään sekä mustia. Tamman kaapista löytyy sekä laadukas este- että koulusatula molempien lajien treenausta varten. Maastoon ja esteille Sipsille laitetaan aachensuitset ja suojat joka jalkaan, sileällä kankisuitset sekä valkoiset koulusuojat.

Kilpailu- ja näyttelymenestys

Sipsillä kilpaillaan klassisissa ja porrastetuissa esteratsastuskilpailuissa
sekä PKK:n alaisissa näyttelyissä.

Porrastetut kilpailut
ERJ taso 0/0


VIRTUAALIHEVONEN | KAIKKI © AUBURN ESTATE 2017–  | AUBURN ESTATE ON VIRTUAALITALLI