Aloitussivu  •  Kartanon esittely  •  Ratsuhevosgalleria  •  Toiminta  •  Foorumi

Fiveofive  "Effi"

Fiveofive
hollanninpuoliverinen, 168 cm
tamma, ruunikko dominantwhite (Ee/Aa/nW20)
s. 18.10.2017, 8-vuotias

Vaativa A, 120 cm
kouluratsu, kilpailukäytössä

2 x EO-Sert
KRJ vt. 7/7

VH17-012-0506 / PKK2783, Omistaja: Amanda Sokka (VRL-08682), Maahantuoja: Zonjiet Stud  
Jälkeläiset (1)

s. 31.1.2019 fwb-o. Kallan Fiveomango, om. Inna P.

"Matka talliin sisälsi paljon puhinoita, pysähdyksiä ja korskuntaa. Tammatallissa viimeistään ymmärsin, että Effi oli aivan täysin Villen vastakohta - siinä missä andalusiaruunalle oli käynyt kaikki, Effille ei. Hoitopaikkakin oli täynnä vaarallisia silmäpareja, jotka söivät kirjavia tammoja välipalaksi. "Hölmö, tule vain", maanittelin lempeästi ja puhisten Effi asteli hoitopaikalle seisomaan."
– Sarah Reyes, Effin vuokraaja 10/06/17

Epäluuloinen ja varautunut - siinä kaksi sanaa, jotka kuvaavat Effiä parhaiten. Tamman on erityisen vaikea sulatella muutoksia, oli sitten kyse uusista ihmisistä, vaihtuneesta karsinapaikasta tai säästä. Rutiinit ovatkin kirjavan elämän perusta, joista poikkeamisen pitäisi olla hyvin vähäistä. Herkkähipiäisyydestään huolimatta Effi ei ole pahantahtoinen, eikä siis tarkoituksellisesti satuta ihmisiä: järkyttyessään kirjava saattaa vain unohtaa kaksijalkaisten läsnäolon. Tamman kanssa toimivan tulisi olla rauhallinen eleissään ja ymmärtää aran hevosen sielunelämää.

Nuorena Effin ratsutus osoittautui haasteeksi, sillä tamma ei ollut kovinkaan motivoitunut oppilas. Ruunikko osaa luistaa työnteosta taitavasti, ja jotta sen saa työskentelemään rehellisesti, täytyy ratsastajan olla valmis näkemään paljon vaivaa luottamuksen rakentamiseksi. Tamma käyttää paljon energiaa säpsyilyyn ja venkuiluun: tavaramerkiksi on osoittautunut uralta keskelle puskeminen, jonne ruunikko mielenosoituksellisesti myös välillä pysähtyy. Jos taitava ratsastaja onnistuu auttaaman Effin irti asennevammastaan, kuoriutuu kirjavasta lennokas ja sopivan säpäkkä kouluratojen prinsessa. Liikkeidensä puolesta tammalla olisi potentiaalia jopa Grand Prixiin asti, mutta Amanda on päättänyt antaa Effin olla omalla mukavuusalueellaan vaativan tason kouluhevosena.

Kilpahevosena Effi on ailahtelevainen, eikä sen kanssa voi olla koskaan liian varovainen. Punainen rusetti hännässä on ehdoton, sillä tamma on kipakka potkija jos laumaan kuulumaton hevonen tulee liian lähelle. Paljon matkustaneena voisi kuvitella, ettei lastaus olisi Effille ongelma, mutta siitäkään huolimatta kirjava ei kävele traileriin ensimmäisenä: kisareissuille tamma tarvitsee siis aina kaverihevosen mukaan. Vaikka haasteita riittää, on oikean ihmisen kanssa Effi kultaakin arvokkaampi. Se opettaa käsittelijälleen monipuolisesti eri hevosmiestaitoja ja on tulevaisuudessa varmasti yksi Auburnin kantatammoista.

Historia

Amanda osti Effin postimyyntihevosena Namibiasta Zonjiet Studista. Maahantuoja kertoo tamman taustoista seuraavaa:

"Olin sattumalta kuullut varsin erikoisesta myytävästä hollantilaistammasta André Brodeurin kautta, joka tiesi Ranskan mehevimmät hevosjuorut - etenkin mitä tuli erikoisemman värisiin puoliverisiin. Olin pyytänyt miestä ilmoittamaan minulle mikäli hän sattuisi törmäämään sellaisiin hevosiin, jotka voisivat kiinnostaa minua. André ei säästellyt sanojaan kertoessaan tammasta. Mies kertoi että tammalla oli varsin tulinen luonne, olihan isä täysiverinen. Se mikä teki tammasta erikoisen oli hevosen väritys (joka myös nosti hintaa huomattavasti tamman tasoon nähden). Dominanttivalkoinen oli äärimmäisen harvinainen väri, jota tavattiin enimmäkseen täysiverisillä. Tamman isää luultiin pitkään sabinoksi. Epäilykset kasvoivat ajan myötä ja lopulta ori käytettiin testeissä: tulokseksi tuli W20 geeni, ei sabinous.

Fiveofiveä ei oltu käyty testauttamassa, mutta ei sille myöskään ollut tarvetta. Tamman emä oli nimittäin perusruunikko. Effi lähetettiin meille koeajalle pariksi viikoksi. Ne viikot olivat täynnä harmaita hiuksia, sillä tamma oli todella temperamenttinen eikä lisäksi ollut älykkäimmästä päästä. Tammalla oli ihan kohtuulliset liikkeet ja osaavalla ratsastajalla se liikkui jopa kauniisti. Eihän siitä ikinä Grand Prix tason kilparatsua tulisi, mutta toisaalta sen varsoista saisi nyhdettyä hyvät rahat. Kunhan vain saisimme ensin Effin ratsukoulutettua, josta epäilemättä tulisi tuskaisaa. Tammalla olisi ensin edessään jonkinlainen kisaura. Ehkä jos Effi menestyisi edes hieman kouluradoilla, niin nostaisi sekin varsojen hintaa entisestään."

Sukutaulu
Emälinja: Helwa (EVM) - Metisse (EVM) - Lana Mae (EVM)
isä Forever Times (EVM)
xx, rn dw, 167 cm
ii Downe Payment (EVM)
xx, rn, 168 cm
iii Silver Peak xx (EVM)
iie Miss Boots xx (EVM)
ie Temora (EVM)
xx, rt dw, 167 cm
iei Pomme Pomme xx (EVM)
iee Ellistown Lady xx (EVM)
emä Helwa (EVM)
kwpn, rn, 164 cm
ei Rhodos (EVM)
kwpn, rn, 170 cm
eii Rhytmic (EVM)
eie Eemke (EVM)
ee Metisse (EVM)
kwpn, rt, 163 cm
eei Valesco (EVM)
eee Lana Mae (EVM)

Hoito-ohjeet
Effin päiväkirja
Vuokraaja: Sarah Reyes

Ruokintaohjeet

Tarhaus
Laiduntaa kesän tammojen ja ruunien kanssa. Pahoilla sadekeleillä vuoreton sadeloimi, muuten ilman loimea.

Varustekaappi
Effin varusteet ovat väriltään sekä beigejä että ruskeita. Tamman kaapista löytyy sekä laadukas koulu- että estesatula molempien lajien treenausta varten. Maastoon ja esteille Effille laitetaan meksikolaisetsuitset ja suojat joka jalkaan, sileällä kankisuitset sekä valkoiset koulusuojat.

Kilpailu- ja näyttelymenestys

Effillä kilpaillaan klassisissa ja porrastetuissa
kouluratsastuskilpailuissa. Tamma käy myös PKK:n alaisissa näyttelyissä.

Porrastetut kilpailut
KRJ taso 7/7

TIE TÄHTIIN - TARINAKILPAILU

1) 17/3/19 - 2. osakilpailu - Helppo A - 4/15
2) 7/4/19 - 1. osakilpailu - Helppo A - 8/15
3) 28/4/19 - 4. osakilpailu - Helppo A - 1/15
4) 12/5/19 - Finaali - Helppo A - 2/15

KALLA CUP

1) 29/6/18 - Kalla CUP 2018 - Auburn Anniversary - Helppo A - 3/4
2) 7/10/18 - Kalla CUP 2018 - Harvest Games - KN Special - 1/11
3) 7/10/18 - Kalla CUP 2018 - Harvest Games - Helppo A - 5/9
4) 2/12/18 - Kalla CUP 2018 - Loppuhuipennus - KN Special - 5/8
5) 2/12/18 - Kalla CUP 2018 - Loppuhuipennus - Helppo A - 10/10

NÄYTTELYT

1) 01/07/18 - Auburn Estate - EO-Sert - tuom. Elisa
2) 30/12/18 - DS Valmennustalli - EO-Sert - tuom. Kaneli

VIRTUAALIHEVONEN | KAIKKI © AUBURN ESTATE 2017–  | AUBURN ESTATE ON VIRTUAALITALLI